Creditmanagement

Creditmanagement is een onderdeel van een financiële administratie en is in veel gevallen
bekend als de afdeling debiteurenadministratie van een bedrijf of (semi)overheidsinstelling. De
term creditmanagement is overgewaaid uit de Verenigde Staten van Amerika waar
creditmanagement al jaren als een belangrijk onderdeel van een bedrijfsvoering wordt gezien.

Creditmanagement heeft als doel het beperken en beheren van kredietrisico’s en het optimaliseren van werkkapitaal. Hierbij wordt verantwoord omgegaan met klantgegevens en de klanttevredenheid. Een goede klantrelatie is tenslotte de basis voor het zakendoen. Binnen het creditmanagement onderscheiden we een drietal belangrijke pijlers:

– kredietinformatie over de afnemers
– debiteurenbeheer
– incasso na achterstalligheid van de betalingen

Debiteurenrisico’s

Als ondernemer is het belangrijk om de debiteurenrisico’s goed in beeld te hebben. Wat betekent het als een debiteur zijn betalingsverplichting niet na kan komen door financiële problemen? Heeft dit ook gevolgen voor de continuïteit van uw eigen onderneming? Niemand wil debiteurenvorderingen afboeken, maar in de praktijk komt dit helaas geregeld voor.

Een veelgehoord argument is dat ondernemers hun klanten wel ‘denken te kennen’. Niet realiserende dat er achter hun klant ook nog een geldstroom zit die een domino effect teweeg kan brengen. Daarnaast denk je als bedrijf alles voor elkaar te hebben maar kan er zich buiten jouw invloedsfeer een gebeurtenis plaatsvinden waar jij geen grip op hebt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een pandemie, een blokkade van een containerschip in het Suezkanaal of een faillissement van een bekend bedrijf die niemand had zien aankomen.

Risicoanalyse
Onze werkwijze begint met een risicoanalyse. Hoe heeft u het op dit moment geregeld en wat zijn uw wensen en ambities voor de toekomst? De geldstroom binnen uw bedrijf is tenslotte een belangrijk fundament om de continuïteit van uw bedrijf te waarborgen.

Advies en bemiddeling
Op basis van de risicoanalyse ontvangt u van ons een advies op maat om uw debiteurenrisico beheersbaar te maken. Pro Risk is niet gebonden aan grote verzekeraars en is vrij om in te kopen in de markt. Wij kunnen daardoor een interessant voorstel doen met gunstige voorwaarden en aantrekkelijke premies.